Uw pensioen, uw toekomst
Love your future. Shell Pensioen.

Pensioenupdate mei 2021

Uw pensioen, uw toekomst
Love your future. Shell Pensioen

Pensioenupdate februari 2021

Waardeoverzicht

"Ondanks alle corona-ellende behalen we positieve resultaten"

Lockdowns bepalen nog steeds de wereldeconomie, terwijl de koersen van veel risicovolle beleggingscategorieën onverminderd blijven stijgen. Welke gevolgen heeft dit voor uw pensioenopbouw bij SNPS? Interview met Jeroen Roskam, fiduciair adviseur van Achmea Investment Management.

De eerste drie maanden van het jaar zitten erop. Wat is je het meest opgevallen? 

“Het grote verschil tussen de werkelijke economie en de ontwikkeling op de beurzen. Door de lockdowns zijn er veel economische problemen, maar op de beurzen is daar niets van te bespeuren. Daar wordt het ene na het andere positieve record gebroken.”

Hoe kan dat: goed draaiende beurzen en een economie die op z’n zachtst gezegd aan het opkrabbelen is?

“Beleggers zijn positief gestemd. Dat heeft twee oorzaken. Eén: de rente is laag omdat centrale banken massaal staatsobligaties blijven opkopen. Twee: overheden halen alles uit de kast om de nationale economie op gang te helpen, zoals in de Verenigde Staten. Daar wordt alleen al 1900 miljard US dollar uitgegeven om het coronavirus te bestrijden en om consumenten en bedrijven te helpen. Daarnaast is een investeringsplan in de maak ter grootte van 3000 miljard US dollar.”

Heeft de hoge stand van de beurzen, dus de hoge prijs die voor aandelen wordt betaald, ook niet te maken met de komst van veel meer particuliere beleggers die bereid zijn extra geld neer te leggen voor sexy bedrijven als Apple en Tesla

“Het klopt dat er door de lage spaarrentes (en misschien wel de verveling in de lockdowns) meer mensen zijn gaan beleggen. Toch is dat maar een druppel op de gloeiende plaat. Bij beleggen gaat het om miljarden en miljarden euro’s.”

Een aandeel Tesla is inmiddels 200 keer meer waard dan de winst van het bedrijf. Hoe kan dat dan? 

“Door de lage rente zijn beleggers bereid meer te betalen voor een aandeel in een bedrijf met sterke groeivooruitzichten. Dat geldt ook voor pensioenfondsen. Alleen ontstaat rond sommige aandelen een ware hype en lijkt de hoge waardering niet te rechtvaardigen. Beleggers hebben de neiging te overdrijven en groeiverwachtingen te romantiseren.”

Hoor ik een maar?

“Ik wil niet de indruk wekken dat we met SNPS gokken op bedrijven die het vandaag goed doen en morgen nog beter presteren. Wij investeren in gespreide portefeuilles.”

Dat wil zeggen?

“Dat we goed gespreid meedeinen op de grote golf. Dat is beter dan beleggen in slechts enkele individuele bedrijven. En het mooie is, dat we daarmee ondanks alle economische ellende, positieve resultaten behalen. We kijken vooral op welke manier we het vermogen het beste kunnen spreiden over verschillende beleggingscategorieën.”

Sinds eind vorig en begin dit jaar wordt er wereldwijd volop gevaccineerd. Welk effect heeft dat op de economie?

“Je ziet dat het vertrouwen onder producenten, de maak-industrie, terugkomt. Er ontstaan zelfs tekorten. Dus de vraag van de consument is er wel. Alleen geldt dat nog niet voor de dienstensector, zoals de horeca en winkels. Die sectoren zullen pas aantrekken als er voldoende is gevaccineerd en de economie weer opengaat.”

Wat betekent de huidige lage rente voor het pensioen?

“Je kunt de rente relateren aan de prijs van je pensioen. Wordt de rente lager, dan wordt je pensioen duurder. Anders gezegd kun je bij een hoge rente ook een hoog pensioenuitkering genieten. Nu de rente zo laag is, zijn pensioenen ‘duur’. Daar tegenover staat dat de beleggingen in waarde zijn gestegen.