Your pension, your future
Love your future. Shell Pension.

Pension update November 2020

Your pension, your future
Love your future. Shell Pension.

Pension update September 2021

Hier moet nog een onderwerp

Pensioenregeling van de toekomst

Na 10 jaar onderhandelen, is er een Pensioenakkoord bereikt tussen overheid, werkgeversorganisaties en vakbonden. De pensioenregelingen in Nederland moeten uiterlijk in 2026 zijn aangepast. In het nieuwe pensioenstelsel kunnen werknemers op een persoonlijke pensioenrekening de ingelegde premie en het rendement bijhouden. Als een van de weinige Nederlandse pensioenfondsen heeft Shell Pensioen al sinds 2017 zo’n regeling met SNPS. Hoe wordt dat ervaren? Bas Koch (38), Senior IT Advisor Integrated Gas en bestuurslid SNPS vertelt.

Pensioen is voor veel mensen een ‘ver-van-mijn-bedshow’. Hoe ga je dat veranderen?

“Als bestuurslid probeer ik onze pensioenregeling begrijpelijk te maken. Veel collega’s weten bijvoorbeeld niet dat ze een individuele pensioenrekening hebben en daarbij zelf aan verschillende knoppen kunnen draaien. Ik raad iedereen aan om een kijkje te nemen op zijn of haar persoonlijke pensioenpagina. Je logt eenvoudig en veilig in met je DigiD.”

Wat zijn de voordelen van een persoonlijke pensioenrekening?

“Je ziet precies wat je hebt opgebouwd, dat maakt het heel transparant. Hoe hoog je pensioenkapitaal in de toekomst wordt, is natuurlijk afhankelijk van de beleggingsrendementen. Deze informatie krijg je ook van SNPS. Dat je zelf invloed hebt op je pensioen vind ik een groot voordeel. Er is geen gegarandeerde uitkomst, het kan uiteindelijk hoger of lager uitvallen.”

Je hebt bij SNPS de keuze uit 3 risicoprofielen. Ben jij van veel of weinig risico?

“Omdat het nog lang duurt voordat ik met pensioen ga, heb ik gekozen voor het profiel met het meeste risico: offensief. Eventuele ‘dalen’ kan ik weer compenseren met ‘pieken’ in andere jaren. Wanneer ik dichterbij mijn pensioendatum kom, vind ik het slim om het risico af te bouwen. Dat gebeurt overigens ook automatisch vanuit SNPS: in elk profiel neemt het risico af als je ouder wordt.”

Kijk je door corona anders naar je financiële toekomst?

“Door de pandemie en economische omstandigheden besef ik dat niet alles blijvend en zeker is. Persoonlijk ben ik meer naar risicospreiding gaan kijken, waarbij ik mijn privévermogen op verschillende plekken beleg. Wat betreft mijn pensioen maak ik me nu niet direct zorgen. Ik heb in principe nog 30 jaar te gaan.”

Wanneer het zover is, wat ga je dan doen?”

“Ik ben iemand die graag bezig blijft, dus ik kan me zo voorstellen dat ik actiever word in verenigingen en besturen. Interessant en goed voor je geestelijke gesteldheid. Natuurlijk ben ik ook van plan om te genieten van wat ik heb opgebouwd; mooie reizen maken en tijd doorbrengen met familie. ”

Goed om te weten

  • Shell heeft 2 pensioenfondsen in Nederland. Bent u voor 1 juli 2013 in dienst gekomen? Dan verzorgt SSPF uw pensioen. Als u na deze datum bent gestart, valt u onder SNPS.
  • Op mijn-Shellpensioen vindt u alle informatie over uw persoonlijke pensioenrekening bij SNPS. U kunt onder meer zien hoeveel u heeft opgebouwd, uw risicoprofiel aanpassen en uw pensioenopbouw in verschillende economische scenario’s bekijken.
  • Om te zorgen voor een soepele implementatie van het nieuwe pensioenstelsel bereidt Shell zich volop voor. Zo ontwikkelen beide pensioenfondsen draaiboeken en is Shell Nederland in gesprek met de COR (centrale ondernemingsraad).
  • Als u deelnemer bent van SNPS maakt u op uw 58ste een voorlopige keuze voor een vaste pensioenuitkering of deelname aan het collectief variabel pensioen (CVP). Op uw pensioendatum maakt u een definitieve keuze. SNPS informeert u bijtijds over beide keuzemogelijkheden.
  • Vragen over uw pensioenregeling? Mail of bel naar Shell Pensioen of maak een afspraak voor beeldbellen.